Mollaosmanoğlu’nun hayat bulan on üçüncü kitabı
Mono Elektrik

Veganlar, distopik çerçevesiyle 50 yıl sonranın Türkiye’sini ele alırkenokurun zihnine gelecekten kalıcı bir iz bırakacak.

Yazar Mehmet Mollaosmanoğlu’nun hayat bulan on üçüncü kitabı Veganlar, alışık olduğumuz distopik kurgulardan oldukça farklı. Gündemimizde de yoğun olarak yer edinen et ve hayvan ürünleri tüketiminikonu almasıyla benzersiz bir kurguya sahip. Sürükleyici kurgusunun akışına kapılan okur, kitabın özenli dil kullanımıyla da yazarın başarılı kalemine şahit oluyor.

Et ve hayvan ürünleri tüketiminin yasaklandığı, çevreci iktidarların yönetime geldiği gelecekte, siyasi/sosyal yaşamın değişmesiyle aslında hiçbir şeyin değişmediği, geçmişte olduğu gibi iktidarların yeni kullanışlı sopasının “çevre” olduğu, sosyal çürümenin ve uçurumların sıradan halk üzerindeki ezici etkisinin artarak sürdüğü anlatılıyor. Keza çevreci politikaların getirdiği yeni düzenlemelerin ardında, yine iktidarın kontrolünü pekiştirmek ve ekonomik çıkarları korumak amacı var.

Ana karakter Tarhan’ın tehlikeli macerasında eritilen sosyal, siyasi ve ekonomik düzenin çürümüşlüğü, yönetim zafiyetinin getirdiği olumsuzluklar gözler önüne serilirken; okurun birçok kavramı sorgulamasına, günümüz Türkiye’si ile geleceğin Türkiye’si arasında da bir kıyas yapmasına ve her şeye rağmen “umut” etmeyi bırakmamanın kıymetini bir kez daha anlamasına olanak tanıyor.

Modern Türk edebiyatının özgün kalemlerinden Mehmet Mollaosmanoğlu’nun, her detayıyla benzersiz bir çerçeveye sahip Veganlar ile şimdi olduğu gibi gelecekte de adından çokça bahsettireceği şüphesiz.

ARKA KAPAK

Her insan benzersiz doğar, doğduğu yere benzer sonra.

Et ve hayvan ürünleri tüketimi kanunlarla yasaklandığından, insanlaruzun bir süreden beri dayatılmış ve kanıksamış veganlardı. Şehirler etrafıaşılmaz duvarlarla çevrili, “metropol” adı verilen kocaman hapishaneleredönüştürülmüştü.

Siyaset Akademisi’nin parlak öğrencisi Tarhan, büyük bir tedirginlik içinde etbulmak için metropol dışına çıktı; çünkü bu, ölmekte olan yaşlı bir adamınson arzusuydu. Ve “Dış dünya” öğrendiği, alıştığı, savunduğu bütün değerlerikemirip çürüten ölümcül bir bakteri gibi kanına girip onu zehirledi. Tarhanyasak eti buldu bulmasına, aynı esnada çocukluk aşkına da kavuştu. Ne varki bütün bunların bir bedeli oldu; erdemlerini, inançlarını hatta benliğinibütünüyle kaybetti.

“İnsanlar iktidar olmak için her şeyi kullandılar; dini, ilmi, tarihi, milli kimliği, düşman tehdidini, coğrafyayı, her şeyi. Bir tek çevre kalmıştı, onu da denediler vemaskeleri düştü. Artık ortada gösterilebilecek elverişli bir sopa kalmadı. İnan bana, çocuklarımız mezbahaların olmadığı, insanlarla hayvanların birlikte yaşadığı birdünyada büyüyecekler, bunu başaracağız sevgilim.”

Sürükleyici bir kurgu, akıcı ve özgün bir kalem… Tarhan’ın nefes kesenmacerasıyla Veganlar, sosyal ve siyasi düzeni şiddetle yerle bir ediyor. Birdistopya olarak nitelendirilebilecek bu roman, içimizde geleceğe dair güçlübir umut ışığı yakmayı da ihmal etmiyor.

 

YAZAR ÖZGEÇMİŞ

İnşaat mühendisi olan yazar Alanya doğumludur ve halen aynı şehirdemesleğini sürdürmektedir. Ressam Seher Mollaosmanoğlu ile evlidir, Servet ve Ateş adında iki oğlu vardır. Yazar, aynı zamanda seyahat tutkunuolduğu için ulusal mecralarda yayımlanmış gezi yazıları, bir deseyahat blogu bulunmaktadır. Özellikle Güney Amerika’yla yakından ilgilidir. Yılın belirli zamanlarını Peru, Bolivya ve Şili’de geçirir. And yerlileri olan Quechua ve Aymarahalklarının kültürleri, Amazon ormanlarına has şaman ayinleri ve Atacama Çölü’ndeki sosyal yaşam, kitaplarında genişçe yer alır. Eserlerindenbazıları Hırvatçaya, Makedoncaya, Arnavutçaya, Azerbaycan Türkçesine ve İngilizceye çevrilmiştir. İlk eseri Ataerkil 2007 yılında olmak üzere, Veganlar’la birlikte yazarın toplamda on üç adet kitabı yayımlanmıştır. Ataerkil-Ata Mezarlığı-Kaderler Tableti iseüçlemedir.

 

Yayın direktörü: Gülşen İşeri

Editör: Saliha Ulusoy Ilık

Kapak tasarım: Emir Tali

Sayfa tasarım: Aslı Varol

Tür: Roman

Sayfa: 352

Haber: Engin ÇAĞLAR

endeep yatay

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!