Bozkurt İlham GENCER son yolculuğuna uğurlandı
Mono Elektrik

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, evinde fenalaşarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 101 yaşındaki caz sanatçısı ve piyanist Bozkurt İlham Gencer, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKIM) düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı. Törende gözyaşlarına hakim olamayan şarkıcı Bora Gencer, babasının vasiyetinin yerine getirildiğini açıkladı. Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilen Gencer'in cenazesine; Emel Sayın, Erol Evgin ve Nilgün Belgün gibi ünlü isimler katıldı.

Bir süredir boğuştuğu sağlık sorunları sonrası kalp krizi geçirip Bodrum'da kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden İlham Gencer için MESAM tarafından AKKM'de tören düzenlendi.

Usta sanatçının sevenleri ile ailesinin katıldığı törende Gencer'in oğlu Bora Gencer taziyeleri kabul etti.

 

"BABAM 'BENİ TÜRK BAYRAĞINA SARACAKSINIZ' DERDİ"

İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, sanatçı Bozkurt İlham Gencer'in hayatından kesitler ile bir dönem birlikte çalıştığı görüntüleri barkovizyondan perdeye taşındı.

 
Bora Gencer, babasının Türk bayrağına sarılmayı vasiyet ettiğini belirterek, şöyle konuştu:
 
Şerefli doğup, şerefli ölen bir babanın çocukları olmaktan dolayı çok mutluyuz. Allah herkese nasip etsin. Türk olarak doğru, Türk olarak öldü. Çok inançlı bir insandı. Ben duayı, namaz kılmayı, her şeyi babamdan öğrendim ama hiçbir zaman duayı ve namazı ortalıkta bir reklam aracı olarak kullanmadı. Geçen seneye kadar orucunu da tuttu. İyi bir müslümandı babam. Bir cuma günü defnediyoruz, o da böyle isterdi. Çok mutlu ve huzurlu gitti. 'Türk bayrağına saracaksınız beni' derdi, vasiyeti de öyleydi.
 
 

BORA GENCER'İN GÖZYAŞLARI!

Törene Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz başta olmak üzere sanat dünyasından Yücel Arzen ve Tayfun Duygulu ile sanatçının sevenleri katıldı. Babasının vefatıyla tarifsiz bir acı yaşayan Bora Gencer, törende gözyaşlarına hakim olamadı.

Bozkurt İlham Gencer'in Türk bayrağına sarılı tabutu törenin yapıldığı salondan alınarak, son yolcuğuna uğurlanacağı Zincirlikuyu Camii'ne getirildi.

"MÜZİK DÜNYASINA KAZANDIRDIĞI PEK ÇOK İLK VAR"

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, "Ülkemiz için kıymetli değeri bir ustayı uğurlamak için buradayız. Türkiye'nin ilk caz sanatçısı ve ülkemize cazı sevdiren kişi demiş olsam abartmamış olmam. Müzik dünyasına kazandırdığı pek çok ilk var, kültür ve müzik tarihimizde ayrıcalıklı bir yeri var. Sanatçılara ve genç sanatçılara ve dönemin genç sanatçılarına yol göstermişliği ve onlar üzerinde emekleri var. Piyanosunun tuşlarına dokunduğunda yürekten gelen performansı ile Türk müziğinin önemli değerlerinden olmayı başardı. İnsanların gönlünde ayrıcalıklı yer aldı. En son kendisi ile bir yıl önce görüştüm Pera Palas'ta buluşmuştuk. Yüz yaşındayken o berrak aklı ve duru sesi ile bize yeni şarkı öğretmişti. Onu öyle hatırlayacağız, sanatı ve Türk sanatındaki etkisi bizlere bir armağandı. Çok çalışkanlığı ve müziğinin yüreğimizde derin etkisi armağan olarak kaldı" dedi.

"100 YILLIK ÖMRÜ GÜZELLİKLE GEÇTİ"

MESAM Başkanı Recep Ergül, "Biz geçen sene MESAM olarak 100'üncü doğum gününde kendisine 'Yaşam boyu onur ödülü' taktim etmiştik. 100 yaşında bir çınar. Ne mutlu ona ki Cumhuriyet'le doğdu, modern cumhuriyetin tüm güzelliklerini yaşadı, çok sevdi, çok sevildi. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında olduğumuz bu günlerde kendisini yitirdik. 100 yıllık ömrü güzellikle geçti, bizlere hep ilkleri yaşattı müzikte. İnsan olarak üstün özelliği vardı en önemlisi bir Atatürk ve bayrak sevdalısıydı. Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Atatürk" şeklinde konuştu.

"POP MÜZİK ONUN ÇATISINDAN ÇIKTI"

Yücel Arzen, "Modern Türk pop müziğinden bahsediyorsak İlham Gencer'in çatısından söz etmek mümkün. Pop müzik aslında onun çatısından çıktı. İlham Gencer kendi geçmişini çok daha eskilere dayandıran bir müzisyendi" açıklamasını yaptı.

İlham Gencer, Zincirlikuyu Camii'nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi. Sanatçının cenazesine Emel Sayın, Erol Evgin ve Nilgün Belgün gibi ünlü isimler katıldı.

"İLK DEFA ONUNLA SAHNEYE ÇIKTIM"

Sanatçı Emel Sayın, "Çok değerli bir müzisyenimizi ve güzel bir insanı kaybettik. Benim için ayrıca çok değerliydi. İlham Bey'i 14-15 yaşlarındayken tanımıştım. Gençlere çok değer veren, hem onlardan manen beslenen hem de onlara moral verip destek olan bir insandı. Ben de ilk defa onunla elime mikrofon alıp sahnede oldum. Sonra da bir dostluk oldu. Çok saydığım ve sevdiğim bir insandı. Son günlerde görüşemedik, ona üzülüyorum" ifadelerini kullandı.

"ÖRNEK BİR İNSANDI"

Cenazeye katılan Nuri Alço, "Örnek bir insandı. Mesleğinde onuru olan, her zaman toprağını, Türk bayrağını, milletini seven biriydi. Ona Allah uzun ömürler verdi. Bu yaşa kadar geldi. Bu yaz birlikte Bodrum’daydık, hastaneye kaldırdık. Dimağı zengin olan, bu yaşta bile her şeyi hatırlayan biriydi. Allah ona çok güzel bir ölüm nasip etti. Allah toprağını bol eylesin. Mesleğinde duayen ve örnek biriydi” dedi.

"KEŞKE ELİMDEN DEHE FAZLASI GELEBİLSEYDİ"

Bozkurt İlham Gencer'in ölüm haberini, oğlu şarkıcı Bora Gencer, sosyal medya hesabından duyurmuştu. Bora Gencer, "Babam Türkiye'nin babası, benim canım varlığımın sebebi, dünya iyisi insan, adam gibi adam Bozkurt İlham Gencer'i kaybettik. Gereken bilgileri daha sonra vereceğim. Büyük üzüntü içerisindeyiz, çok uğraştık çok emek verdik. Keşke elimizden daha fazlası gelebilseydi" ifadelerini kullanmıştı.

"BABAMA KALP MASAJI YAPTIM AMA KURTARAMADIK"

Evde yattığı sırada bir anda fenalaşan ve kalbi duran Gencer’e oğlu kalp masajı yaparak hayatta tutmaya çalışmıştı. Bora Gencer, "Evde fenalaşmış, ben geldiğimde kalp masajı yaptım babama. Uğraştım daha sonra ambulans geldi. Hastaneye gittiler ve orada da uğraştılar ama babamı maalesef kaybettik" demişti.

AJDA PEKKAN'DAN 'İLHAM GENCER' PAYLAŞIMI

Ünlü şarkıcı Ajda Pekkan, Bozkurt İlham Gencer'in vefatının ardından sosyal medya hesabından bir paylaşım yapmıştı: Canım ustam, çok değerli hocam, ilk sahnemin duayeni… Sevgili İlham Gencer, ruhun şad olsun, ışıklar içinde uyu.

 

Kaynak: Milliyet Cadde

endeep yatay

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!